Grisli Soppe-Kahar “Tumm karje” / Monumentaalgalerii / 23.01.–16.02.2020

(Scroll down for English)

Reedel, 24. jaanuaril kell 18.00 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis Grisli Soppe-Kahari isikunäitus „Tumm karje”.

Grisli Soppe-Kahar on antud hetkel üks Eesti kunstivälja võimsamaid ekspressioniste. Tema jõuliste pintslitõmmetega suureformaadiliste teoste tonaalsus on viimasel ajal üha enam sumbunud, aga see ei näi esmapilgul viitavat otseselt negatiivse alatooniga sisule. Kujutatud grotesksed tegelased näiksid justkui osalevat mingit sorti rituaalis või mängus, kuigi toimuva olemus on hermeetiliselt suletud. Samas ei saa siiski välistada, et lõuenditest moodustuvas absurdis peitub appikarje.

Kunstnik ise lisab:

Kommunikatsioon, milles oled tagaplaanil, mis räägib üle – hakkab rõhuma.
Samaga vastamises pole edasiviivat jõudu.
Oma olemust kasvatades saab mõista ülerääkija käitumise põhjuseid.
Kuulamise akt ei ole veel jaatamine.
Hirm jääda välja, liigselt kuuluda.

Grisli Soppe-Kahar (snd 1990) on pälvinud bakalaureuse ja magistri diplomi maalikunsti erialal Eesti Kunstiakadeemiast. Ta on osalenud grupinäitusetel nii Tallinnas, Pärnus kui Tartus. 2015 eksponeeriti ta töid Young Painter Prize’i näitusel Vilniuses. 2017. aastal toimus Tartu Kunstimaja suures saalis Grisli ja Danel Kahari ühisnäitus „Mustad muumid ja planeet Maa. Lilled elavatele”.

Näitus on avatud 16. veebruarini.


Meediakajastus

Raimu Hanson. Kunstinäituse tõttu tuli seina taguda neli tuhat naela. Tartu Postimees, 26. jaanuar 2020.


On Friday, 24 January at 6 p.m. Grisli Soppe-Kahar will open her personal exhibition “Mute Scream” in the monumental gallery of the Tartu Art House.

Grisli Soppe-Kahar is currently one of the most powerful Expressionists in Estonian art. The brush strokes of her large format works are always forceful but their tonality has lately become increasingly muted. This, however, does not seem to point to negative undertones. The grotesque beings seem to be participating in some ritual or a game but the precise nature of this activity remains hermetically sealed. At the same time it cannot be completely ruled out that the absurdity on the canvases does not hide a silent cry for help.

The artist adds:

Communication where you are in the background, that is overpowering, starts to oppress.
Answering with the same is not constructive.
Growing our nature, we can understand the reasons for the overpowering.
Listening in itself does not mean approval.
The fear of losing out, of belonging too much.

Grisli Soppe-Kahar (sb 1990) has a bachelor’s and master’s degree in painting from the Estonian Academy of Arts. She has participated in group exhibitions in Tallinn, Pärnu and Tartu. In 2015, she participated in the Young Painter Prize in Vilnius. In 2017, Grisli and Danel Kahar had a joint exhibition “Black Moomins and Planet Earth. Flowers for the Living” in the large gallery of the Tartu Art House.

The exhibition will remain open until 16 February.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.