Piibe Arrak 80 / Väike saal / 23.01.–16.02.2020

(Scroll down for English)

Reedel, 24. jaanuaril kell 17.30 avatakse Tartu Kunstimaja väikeses saalis Piibe Arraku 80. sünnipäevale pühendatud juubelinäitus.

Piibe Arrak on Tartu vanema põlvkonna kunstnik, kes endasõnutsi väärtustab n-ö vanakooli kunstilisi põhimõtteid ja maalikunsti traditsioonide kestma jäämist, kuigi arendab pidevalt oma kunstilist maailmavaadet. Tema suurimateks eeskujudeks on olnud Arnold Akberg keskkoolis, Alfred Kongo Tartu kunstikoolis, Erich ja Melanie Arrak Veeriku vabaateljees, Ann Audova, Linda Kits, Silvia Jõgever Kunstimaja aktistuudios ning loomulikult abikaasa Eevart Arrak. Kunstnik on Tartu Kunstnike Liidu ja Eesti Maalikunstnike Liidu liige.

Käesolev näitus on läbilõige Piibe Arraku loomingust kuue kümnendi jooksul. 1960ndatele on iseloomulik lai, hoogne pintslilöök ja summutatud koloriit. Järgmisel kümnendil kasutab ta eelkõige portreedes õhukest värvikihti ja pühkimistehnikat. 1980ndatel on valdavaks pastell ja akvarell ning uudse teemana kujutab vanu äramängitud lelusid. Üheksakümnendail domineerivad Norra maastikuid ning sealt edasi kujutab ta rohkelt Eesti looduslikke pühapaikasid, milles kajastub mure meie ürgse looduse säilimise ja hoidmise pärast. Läbi elu on aga Arraku lemmiteemaks olnud lilled. Eriline koht on nende hulgas pahtlilabida abil paksu reljeefse värviga maalitud töödel.

Näitus on avatud 16. veebruarini.


Meediakajastus

Raimu Hanson. Kunstinäituse tõttu tuli seina taguda neli tuhat naela. Tartu Postimees, 26. jaanuar 2020.


On Friday, 24 January at 5.30 p.m. Piibe Arrak will open her 80th anniversary exhibition in the small gallery of the Tartu Art House.

Piibe Arrak is an artist from Tartu with a lengthy career. According to herself, she values “old school” artistic principles and wants to preserve the painterly traditions although she continues to develop her own artistic world view. Her greatest role models have been Arnold Akberg in high school, Alfred Kongo in the Tartu Art School, Erich and Melanie Arrak in the Veeriku Studio, Ann Audova, Linda Kits and Silvia Jõgever in the Nude Studio of the Tartu Art House, and, of course, her late husband Eevart Arrak. She is a member of both the Tartu Artists’ Union and Estonian Painters’ Association.

The present exhibition offers an overview of Piibe Arrak’s oeuvre from six decades. The 1960s are characterised by broad and dashing brush strokes and mute colouring. The portraits of the next decade show thin layers of paint and brushing technique. In the 1980s, pastel and water colour dominate and depictions of old toys appear as a new theme. The nineties arrive with Norwegian landscapes and the next years bring Estonian natural shrines showing the artist’s concern with the survival of preserving and protecting our pristine nature. Throughout her life, flowers have remained Arrak’s main theme. A special place is held by works that have a thick coating of paint and have been made with a palette knife.

The exhibition will remain open until 16 February.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.