Mia Melanie Saar “Võlu ja valu” / Väike saal / 08.10–07.11.2021

(Scroll down for English)

Reedel, 8. oktoobril kell 17 avatakse Tartu Kunstimaja väikeses saalis tänavuse hotell Pallase maalikunsti stipendiumi pälvinud Mia Melanie Saare isikunäitus „Võlu ja valu“.

Näitus on justkui kunstniku päevik Gruusiast, kus ta veetis 2020. aasta sügisel vahetussemestri Thbilisi Kunstiakadeemias. Läbi maalide on ta soovinud edasi anda seal kogetud tundeid ja läbielamisi ehk võlu ning sellega kaasnevat valu. Võõras keskkonnas veedetud aeg oli täis eneseavastamist ning on suunanud autorit veelgi selgemalt talle iseloomuliku stiili suunas.

Kunstnik lisab: „Gruusiasse minnes olin trotsi täis ja tundsin, et Eestis pole minu jaoks midagi. Ma ei teadnud enam, kes ma olen, ja just ennast läksingi välismaalt otsima. Olles täielikult eemal oma mugavustsoonist, perest ja sõpradest, pidin üksinda hakkama saama ning ise vastu astuma kõigile katsumustele. See kogemus oli segu elevusest uue keskkonna vastu, kultuurišokkidest, hinge- ja südamevalust, koduigatsusest ning tundest, et ma ei taha kunagi enam koju naasta.”

Mia Melanie Saar (s 2000) on Kõrgema Kunstikooli Pallas kolmanda kursuse maalitudeng, kelle eesmärk on oma teostega tekitada vaatajas emotsioone. Vahet pole, kas need on positiivsed või negatiivsed.

SA Tartu Kultuurkapital, Hotell Pallas ja Kõrgem Kunstikool Pallas koostöös Tartu Kunstnike Liiduga asutasid hotell Pallase nimelise maalikunsti stipendiumi, aitamaks kaasa maalikunsti arengule ning üliõpilaste loomingulisele tegevusele. Stipendium määratakse kutsutud konkursi korras Pallase maaliosakonna ühele üliõpilasele või maksimaalselt kolmeliikmelisele grupile. Võitja pälvis lisaks 1000 euro suurusele stipendiumile ka Tartu Kunstimajas näituseaja. Eelmisel aastal oli stipendiaadiks Maris Paal.

Näitus jääb avatuks 7. novembrini.


On Friday, 8 October at 5 p.m. this year’s laureate of the Hotel Pallas painting scholarship Mia Melanie Saar will open her solo exhibition “Wonder and Pain” in the small gallery of Tartu Art House.

The exhibition is the artist’s diary from Georgia where she spent the 2020 autumn semester as an exchange student in the Tbilisi Art Academy. Through her paintings Saar wants to convey her emotions and experiences or the wonder and the accompanying pain. The time spent in a new environment was full of self-discovery and has directed the author even more clearly towards her own style.

The artist adds: “I was full of defiance when I went to Georgia, feeling that there was nothing for me in Estonia. I no longer knew who I was and I went abroad to find myself again. Being completely outside my zone of comfort, away from my family and friends, I had to face all the hardships on my own. This experience was like a mixture of the excitement of a new environment, the emotional pain, homesickness and a feeling that I never want to return to Estonia.”

Mia Melanie Saar (b 2000) is a third year student of painting at the Pallas University of Applied Sciences. She wants to use her works to create emotions in the viewer. No matter if the outcome is positive or negative.

Hotel Pallas painting scholarship was founded by the Cultural Endowment of Tartu, Hotel Pallas and the Pallas University of Applied Sciences in collaboration with the Tartu Artists’ Union to support the development of painting and the creative output of students. The scholarship will be awarded to a single student or a group of maximum three students. In addition to 1000 euro, the winner will also receive an exhibition at the Tartu Art House. Last year the scholarship was awarded to Maris Paal.

The exhibition is open until 7 November.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.