Johannes Luik “Ma tean, mis oli e̵i̵l̵e̵ homme” / suur saal / 13.11.–12.12.2021

(Scroll down for English)

Laupäevast, 13. novembrist on Tartu Kunstimaja suures saalis avatud Johannes Luige senist loomingut kokkuvõttev näitus pealkirjaga „Ma tean, mis oli eile homme”. Näituse kuraator on Mailis Timmi.

Peamiselt kunstniku tunnetest ja mälestustest seoses erinevate füüsiliste paikadega lähtuv näitus uurib, kuidas isiklikke kogemusi materjalide ja ruumidega saab vaadata kui füüsilisi mälestusi. „Enamik näitusel väljas olevatest töödest on tihedalt seotud mälestustega mulle olulistest paikadest ning nendega seotud materjalidest ja vormidest. Kuna minu taust on tihedalt põimunud skulptuuri meediumiga, on mulle omane käsitleda materjali mitte pelgalt idee teostamise vahendina, vaid millegina, mis kannab endas teatud mälu ning on võimeline meiega dialoogi astuma. Näitusel esitatud tööde kaudu püüangi oma mälestusi lahti kodeerida, kasutades selleks ruumi ja materjali kui mälu edasikandjaid ning mäluimpulsside äratajaid,” selgitab Luik.

Kuraator Mailis Timmi sõnul ei ole näitus siiski üksnes tagasi vaatav, vaid püstitab muu hulgas küsimuse ka selle kohta, millist rolli mängivad mineviku kogemused edasise reaalsuse kujundamisel. „Kuigi mälestused on midagi, mida käsitleme reeglina minevikku suunatuna, esitavad Johannes Luige teosed küsimuse ka selle kohta, kui suurt rolli mängivad mälestused käesoleva hetke ning tuleviku tajumisel. Aastaid tagasi loodud mälupildid ning aja jooksul paika loksunud seosed ja refleksid käivad meiega iga päev kaasas, aidates tõlgendada tänapäeva ning luues läbi mineviku filtri pildi olevast. Nagu eluski, on paljud näitusel esile toodud seostest jagatud, aga paljud ka sügavalt isiklikud,” ütleb Timmi.

Johannes Luik (s 1988) on õppinud Eesti Kunstiakadeemias skulptuuri ja installatsiooni. 2017 aastal võitis Luik Noore Skulptori Preemianäituse grand prix ning 2020. aastal pälvis ta Adamson-Ericu noore kunstniku stipendiumi. Varasemalt on tal 2019. aastal toimunud Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis ühisnäitus koos isa, skulptor Jaan Luigega.

Näitust “Ma tean, mis oli eile homme” saadab publikuprogramm, mille raames toimub kunstniku tuur ning vestlus semiootik Timo Marani ja Johannes Luige vahel. Täpsem info programmi kohta on leitav sündmuse Facebooki lehelt.

Näitust aitavad publikuni tuua Eesti Kultuurkapital, Tartu linn ning Tartu Kunstnike Liit. Näituse graafilise disaini autor on Henri Kutsar.

Näitus on avatud 12. detsembrini.


Meediakajastus

Echo Gone Wrong. Johannes Luik’s solo exhibition about physical memory at the Tartu Art House. Echo Gone Wrong, 22. novembril 2021.

Lauraliis Süldre. Tartu kunstimajas avati kolm uut näitust. Kultuur.err.ee, 15. novembril 2021.

Argo Ingver. Fotod: Tartus avati kolme noore kunstitähe näitused. Eesti Päevaleht, 15. novembril 2021.


On Saturday, 13 November an overview exhibition of Johannes Luik’s works “I Remember What Was Yesterday Tomorrow” will open in the large gallery of Tartu Art House. The exhibition is curated by Mailis Timmi.

The exhibition is mainly based on the artist’s feelings and memories about physical locations and it investigates how personal experiences of materials and spaces can be viewed as physical memories. “Most of the exhibited works are closely associated with memories about places that are important to me and the materials and shapes that are linked to them. Since my background is tightly connected with the medium of sculpture, it is natural for me to approach material not only as a means to execute an idea, but as something that carries a certain memory and is capable of entering into a dialogue with us. I try to use the works at the exhibition to decode my memories using space and materials as transmitters of memory and as stimuli for memory impulses,” Luik explains.

According to the curator Mailis Timmi, the exhibition is not merely looking back but raises questions about the role that past experiences play in shaping the future. “Although memories are something that we usually understand in connection with the past, the works of Johannes Luik inquire about the role memories play in experiencing the present moment and the future. Memory images created years ago alongside connections and reflexes that have been shaped through time accompany us every day, assisting us in interpreting the surrounding reality and creating an image of our surroundings through a filter of the past. As in life, many of the connections presented at the exhibition are shared, but many are also deeply personal,” says Timmi.

Johannes Luik (b 1988) has studied sculpture and installation at the Estonian Academy of Arts. In 2017, Luik was awarded the grand prix at the Young Sculptor Award Exhibition and in 2020 he was the winner of the Adamson-Eric young artist scholarship. In the Tartu Art House, he previously had an exhibition in 2019 in the monumental gallery together with his father, the sculptor Jaan Luik.

The exhibition “I Remember What Was Yesterday Tomorrow” is accompanied by an audience programme including a tour by the artist and a conversation between the semiotician Timo Marand and Johannes Luik. More information about the events is available on the exhibition’s Facebook page.

The exhibition is supported by the Cultural Endowment of Estonia, Tartu City Government and Tartu Artists’ Union. Graphic design by Henri Kutsar.

The exhibition is open until 12 December.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.