Kristen Rästas “Kuskil teisel pool vikerkaart II” / Väike saal / 13.11.–12.12.2021

(Scroll down for English)

Laupäevast, 13. novembrist on Tartu Kunstimaja väikeses saalis avatud Kristen Rästa isikunäitus „Kuskil teisel pool vikerkaart II”.

Näitus on edasiarendus samanimelisest isiknäitusest ning neid siduvaks teemaks on „neljanda seina lõhkumine” kunstiteoste tehniliste struktuuride võimendamise ehk kunsti kui eksponaadi demüstifitseerimise abil. Skulpturaalsed ja maalilised kunstiteosed ning ready-made esemed jäljendavad nii looduslikke elemente kui tehislikult loodud keskkondi seades kahtluse alla selle, kui hästi me maailma tajuda suudame. Tegelikkuses puutume kokku vaid üheselt mõistetavate kokkuleppeliste terminite ja visuaalse keelega, mis maailma omadusi ainult kirjeldavad.

Installatsiooni saatev videoteos kujutab visuaalset teadet tuleviku minale, mis on loodud käimasoleva kliimakriisi ning ülemaailmse pandeemia esimeste kuude ajal. Visuaalid esitlevad kujuteldamatut keskkonda, kus füüsiline maailm on asendunud killustunud digitaalse kujutisega, mis on täis tõrkeid ja moonutusi ning mis koosneb fantaasiatest ja mälestustest sellest, milline maailm oleks võinud olla. Narratiiv esitab argiseid mõtteid igapäevasest kohalolekust ning selle hajameelsuses varjutab süvenevat ärevust võimalikust maailmalõpust.

Kristen Rästas (s 1992) on Berliinis ja Tallinnas elav ja töötav kunstnik. Ta on õppinud Eesti Kunstiakadeemias ning täiendanud ennast Ungari Kaunite Kunstide Ülikoolis Budapestis ja KASKi Kunstiülikoolis Gentis, Belgias. Tema teoseid on näidatud Eestis, Saksamaal, Leedus, Islandil ja Belgias. Rästas on üks Robin Ellis Meta pseudonüümi all tegutsevatest autorites ja post-gallery.online veebigalerii kaasasutaja.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital ja see on avatud 12. detsembrini.


Meediakajastus

Echo Gone Wrong. Photo reportage from the exhibition ‘Somewhere Over the Rainbow II’ by Kristen Rästas at the Tartu Art House Small gallery. Echo Gone Wrong, 26. novembril 2021.

Lauraliis Süldre. Tartu kunstimajas avati kolm uut näitust. Kultuur.err.ee, 15. novembril 2021.

Argo Ingver. Fotod: Tartus avati kolme noore kunstitähe näitused. Eesti Päevaleht, 15. novembril 2021.


On Saturday, 13 November Kristen Rästas will open his solo exhibition “Somewhere Over the Rainbow II” in the small gallery of the Tartu Art House.

The exhibition is a continuation of a solo project with the same title. Their unifying theme is the “breaking of the fourth wall” through the amplification of the technical structures of the artworks and by demystifying art as an exhibit. Sculptural and painterly artworks and ready-made objects mimic natural elements and artificially created environments. They call into question how precisely can we perceive the world itself, when in reality we are merely exposed to unambiguous conventions and visual language that only describe the characteristics of the world.

The video included in the exhibition functions as a visual letter to the artist’s future self. It was created amidst the ongoing climate crisis during the first months of the global pandemic. The visuals depict a new unimaginable environment where the physical world has been replaced by shattered digital imagery with glitches and distortions, fantasies and memories of what the world could have been. The narrative presents simple thoughts of daily presence that in their inattentiveness are overshadowed by a deepening sense of a possible end of the world.

Kristen Rästas (b 1992) is an Estonian artist living and working in Berlin and in Tallinn. He has a master’s degree from the Estonian Academy of Arts, supplementing his studies at the Hungarian University of Fine Arts in Budapest and in Royal Academy of Fine Arts (KASK), School of Arts in Gent, Belgium. His works have been shown in Estonia, Germany, Lithuania, Iceland and Belgium. Rästas is one of the artists working under the pseudonym Robin Ellis Meta and he is the co-founder of the online gallery post-gallery.online.

The exhibition is supported by the Cultural Endowment of Estonia and it is open until 12 December.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.