Kelli Gedvil “Nahahooldus” / Väike saal / 22.01.–20.02.2022

(Scroll down for English)

Laupäevast, 22. jaanuarist on Tartu Kunstimaja väikeses saalis avatud Kelli Gedvili isikunäitus „Nahahooldus“, mille kuraatoriks on Hanna-Liisa Lavonen.

Näitus keskendub viisidele, kuidas virtuaalsed ja füüsilised tööriistad muudavad inimnaha kui materjali väljanägemist ja tekstuuri. Reklaamide moonutatud nahk näib pehme, sile ja veatu. Ebakõla reaalse ja manipuleeritud naha tekstuuri vahel tekitab soovi pürgida tehislike ilustandardite poole ning reklaamitavad tooted näivad vaatajaile ebamaiste võlusalvidena. Sellest tekib aga frustreeriv ring, mille käigus ühele kõikvõimsana reklaamitud tootele järgneb teine samavähe tulemusi pakkuv.

Eraldades nahalt nii füüsilised kui virtuaalsed manipulatsioonid, märkame selle mitmekülgset ja varjatud ökosüsteemi. Sellel kaitsval elastsel materjalil asuvad poorid, vistrikud, kortsud, rasu ja naha toimimisele kaasaaitavaid olendid. Näitusel olevate materjalide kaudu näeme, kuidas võltsvisuaalidest mõjutatud painav soov nahka parandada võib panna meid unustama selle reaalset ja loomulikku tekstuuri ning eripära.

Kelli Gedvil (s 1994) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia maali eriala (BA) ja kaasaegse kunst eriala (MA) ning viibinud vahetusõpingutel Ungari Kaunite Kunstide Ülikoolis ja Valandi Akadeemias Rootsis. Ta on osalenud mitmetel näitustel Eestis, Rootsis, Belgias, Saksamaal, Kanadas, Ungaris ja Poolas. Gedvil on Robin Ellis Meta nimelise kunstirühmituse kaasasutaja ning veebigalerii post-gallery.online galerist ja veebiarendaja. Tegu on tema esimese isikunäitusega Tartus.

Teoseid saadab Natalia Anna Wójcik’u kujundatud helilahendus.
Näituse tehnilist abi osutas Ian-Simon Märjama.

Kunstnik tänab: Kaupo Haukanõmm, Anti Kidron, Leegi Kiis, Madli Lippur, Kristen Rästas, Sten Saarits, Liina Siib.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital ja see on avatud 20. veebruarini.


Meediakajastus

Krista Piirimäe. Kelli Gedvili «tabamatu» nali. Tartu Postimees, 8. veebruar 2022.

Echo Gone Wrong. Photo reportage from the exhibition ‘Purifying Your Skin’ by Kelli Gedvil at the Tartu Art House Small gallery. Echo Gone Wrong, 14. veebruaril 2022.

Enriko Talvistu. Kunstinautlejal tuleb kunstimajas pingutada oma ajusagaraid. Tartu Postimees, 26. jaanuar 2022.

Lauraliis Süldre. Tartu kunstimaja uutel näitustel on olulisel kohal kihid. Kultuur.err.ee, 25. jaanuar 2022.

Liina Ludvig. Kristjan Teedema (fotod). GALERII ⟩ Kunstimajas tulevad esile kihiline maastik, naha loomulik eripära ja une kujutelmad. Tartu Postimees, 23. jaanuar 2022.


On Saturday, 22 January Kelli Gedvil’s solo exhibition “Purifying Your Skin” will open in the small gallery of the Tartu Art House. The exhibition is curated by Hanna-Liisa Lavonen.

The exhibition focuses on the methods by which virtual and physical tools change the look and texture of human skin as a material. The modified skin of advertisements looks soft, smooth and flawless. The dissonance between the real and the manipulated makes us crave for the artificial beauty standards and the advertised products seem like otherworldly magical potions. This, however, results in a frustrating circle when one product, which was advertised as omnipotent, is followed by another, that is equally as ineffective.

By removing the physical and virtual manipulations from the skin, we notice its diverse and hidden ecosystem. This protective, elastic material reveals pores, pimples, wrinkles, sebum, and the creatures that help with its functioning. The present exhibition shows how our obsessive desire to improve our skin based on false visuals can make us forget about the real and natural dermal texture and its individual characteristics.

Kelli Gedvil (b 1994) has graduated from the Department of Painting (BA) and the Department of Contemporary Art (MA) at the Estonian Academy of Arts. She has also studied as an exchange student at the Hungarian University of Fine Arts and the Valand Academy in Sweden. Besides Estonia, she has participated in exhibitions in Sweden, Belgium, Germany, Canada, Hungary and Poland. Gedvil is the co-founder of the artist group Robin Ellis Meta and the gallerist and web developer at the online gallery post-gallery.online. This is her first solo exhibition in Tartu.

The exhibition is accompanied by a sound design by Natalia Anna Wójcik.
The technical support of the exhibition was provided by Ian-Simon Märjama.

Artist thanks: Anti Kidron, Leegi Kiis, Madli Lippur, Kristen Rästas, Sten Saarits, Liina Siib.

The exhibition is supported by the Cultural Endowment of Estonia and open until 20 February.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.