In memoriam Laine Pukk 19.06.1935–29.05.2022

Eesti kunstis on graafik Laine Puki looming ehk jäänud vähemärgatavaks, Tartus vast mitte. Tunnustatud õpetajate reast Tartu Kujutava Kunsti Koolis esimeses lennus aastatel 1951–56 hoolimata jätkas ta õpinguid Riiklikus Kunstiinstituudis graafika erialal 1957–61. Jõgevamaal Õuna külas sündinud kohusetundlikule tütarlapsele ei saanud kümme aastat tõsist kunstikoolitust mööduda manuaalsele meisterlikkusele jälgi jätmata. Diplomitööks tehtud Juhan Liivi „Varju” illustratsioonidele mingisuguse Moskva komisjoni poolt antud negatiivse soovituse peale uus teema võtta, jättis noor kunstnik selja sirgeks ning edasine elu kulges olude sunnil 30 aastat Tartu Lastekunstikoolis joonistamise-, maali- ja kompositsiooniõpetajana. Tema nõudliku, aga siiski heasoovliku juhendaja käe all on õppinud väga palju hilisemaid kunstnikke ja kunstiga seotud inimesi. Tänu loomuomadustele jäi ta ise pikaks ajaks kahjuks varju ja liialt tagasihoidlikuks. Alles 1970ndate lõpupoole võis jälle tema peenetundelist graafikat Tartus näitustel näha ning Tartu Kunstnike Liidu liige oli ta alates 2000. aastast. Ka pensioneerununa ei jätnud ta juhust kasutamata organiseerimaks kunstihuvilisi erinevatesse stuudiotesse ja õpitubadesse. Üks tema suuri saavutusi on kindlasti poja, Aapo Puki, eesti üheks hetke tugevamaks portretistiks koolitamine muude kunstiinstituudi õppejõudude kõrval. Laine Puki õpilaste meelde jääb ta kahtlemata tugeva kunstipedagoogi ja suunajana, kes meenub mõtetes ka peale tema lahkumist.

Tartu Kunstnike Liit
Tartu Lastekunstikool
Tartu Kunstikool
Tartu Kunstimuuseum

 

 

Ärasaatmine reedel, 03. juunil kell 11.00 Tartu Pauluse kirikus.

 

 

 

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.