Peeter Alliku nimeline Tartu Graafikafestival / Suur saal / 10.06.–10.07.2022

(Scroll down for English)

Reedel, 10. juunil kell 18.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Peeter Alliku nimeline Tartu Graafikafestival „Shadows/Varjud“.

Tartu Graafikafestival kannab esmakordselt Peeter Alliku nime, austamaks Allikut kui festivali asutajat. Kunstnik on festivali käimalükkavast ideest kirjutanud nii: „Vana hea graafika on võimalus isegi siis, kui kõik muu kaob, täieliselt vaba eneseväljendus, igamehe trükitud omaajakirjandus, mistahes demokraatliku või totalitaarse korralduse tingimustes.“

Festival toimub regulaarselt alates aastast 2012 ning on tänavu kavandatud toimuma tema interdistsiplinaarses vaimus suve jooksul üle linna. Aset leiavad erinevad näitused, rahvusvahelised performance-aktsioonid, Peeter Alliku nimeline maleturniir ning töötoad.

Tartu Kunstimaja rahvusvahelist näitust „MASTERS OF LINOCUT AND WOODCUT – Shadows“ kureerib Nicaragua juurtega Chicagos tegutsev Carlos Barberena. Näitusele on koondatud linoollõike meediumi kõige säravad pärlid üle maailma.
Eksponeerimisele tulevad esmakordselt ka Peeter Alliku poolt ja temaga tehtud laiemalt esitlemata videomaterjalid, intervjuud ja Alliku lavastatud lühifilmid. Näituse kujundaja on Taje Paldrok.

Avamise rongkäik jätkub kell 20.00 Tartu Kaubamaja II korrusele Anonymous Bohi näitusele ja liigub edasi Peeter Alliku loodud Baltimaade väikseimasse Poissmeeste Maja galeriisse. Tegevuskunstnikena astuvad üles Danny Gonzalez USAst, Mathieu Sylvestre Prantsumaalt, Hyunji Park ja Jaesik Park Lõuna-Koreast ja Georgi Litvinov.

Linoollõike ja puulõike meistrid: Fernando Polito ARG, Lucie Schreiner BRA, Ramon Rodrigues BRA, Oscar Gonzalez CHL, Xilotropico CHL, Jorge Crespo Berdecio / Crespo CRI, Salomon Chaves Badilla CRI, Yula Cambronero CRI, Alex Fernandez / FDEZ DOM, Marc Brunier-Mestas FRA, Adriana Rios / Adrivers MEX, Andrea Narno MEX, Alan Altamirano / Mkabrito MEX, Alejandro Pérez Cruz / Gráfica Actual MEX, Burro Press MEX, Iván Bautista MEX, Edith Chavez MEX, Alberto Cruz MEX, Misayo Tsutsui MEX, César Chavez MEX, CHema Skandal! MEX, Hoja Santa Taller / Daniela Ram MEX, Humberto Valdez MEX, Joel Castillo / Kalako MEX, Luisa Estrada MEX, Mizraim Cárdenas MEX, Pavel Acevedo MEX, Sergio Santamaría / Grabador1976 MEX, Tres Gatos Press MEX, Alejandra Mares MEX, Luis Xavier Moreno MEX, Violeta Juarez MEX, Yescka MEX, Carlos Barberena NIC, Carolina Florez NIC, Cesar Barberena NIC, Robert Barberena De La Rocha NIC, Kill Joy PHL, Poli Marichal PRI, Chris Pig UK, Osleya Dzhurayeva UKR, Abel Alejandre USA, Benjamin Muñoz USA, Celeste De Luna USA, Eric J Garcia USA, Horned Toad Prints USA, Francisco Delgado USA, Manuel Guerra USA, Raúl Monarrez USA, Jacoub Reyes USA, Jamaal Barber USA, J. Leigh Garcia USA, Juan de Dios Mora USA, Jose Luis Gutierrez USA, Joseph Velásquez USA, Kevin Clinton USA, Marco Sanchez USA, Mike Pennekamp USA, Rebecca Gilbert USA, René Arceo USA, Salvador Jimenez Flores USA, Sandra C Fernandez USA, Tenjin Ikeda USA, Tony Drehfal USA, Toomas Kuusing EST Reinaldo Gil Zambrano VEN

Installatsioonid / videod: Anonymous Boh EST, Per William Petersen DNK, Peeter Allik EST
Esinejad: Danny Gonzalez USA Mathieu Sylvestre FRA, Hyunji Park KOR, Jaesik Park KOR, Non Grata EST.

Festivali toetab Eesti Kultuurkapital.

Tartu Kunstimaja näitus on avatud 10. juulini.


Meediakajastus

Krista Piirimäe. Tänavuselgi graafikafestivalil leidub Peeter Alliku tegevuse tunnuseid. Tartu Postimees, 6. juulil 2022.

Meelis Friedenthal. Väikeste kõrvalekalletega. Sirp, 1. juulil 2022.

Raimu Hanson. Graafikafestival elab edasi varalahkunud asutaja nime all. Tartu Postimees, 15. juunil 2022.


On Friday, 10 June at 6 p.m. Tartu Printmaking Festival “Shadows” named after Peeter Allik will open in the large gallery of Tartu Art House.

For the first time, the Tartu Printmaking Festival bears the name of Peeter Allik in honour of Allik as the founder of the festival. The artist has written about the idea of the festival: “Good old printmaking is an opportunity even when everything else disappears, completely free self-expression, everyone’s own printed press, in the conditions of any democratic or totalitarian organization.”

The festival has been held regularly since 2012 and is scheduled to take place this year in its interdisciplinary spirit throughout the summer. Various exhibitions, international performance actions, a chess tournament named after Peeter Allik and workshops will take place all over the town.

The international exhibition “MASTERS OF LINOCUT AND WOODCUT – Shadows” at the Tartu Art House is curated by Carlos Barberena, who works in Chicago. The exhibition brings together the brightest pearls of the linocut medium around the world.

For the first time, previously unseen video materials made by and with Peeter Allik, interviews and short films directed by Allik will also be on display. The designer of the exhibition is Taje Paldrok.

The opening parade continue at 8 p.m. from Kunstimaja to the exhibition of Anonymous Boh on the second floor of Tartu Kaubamaja and will proceed to the smallest gallery of the Baltic Poissmeeste Maja created by Peeter Allik. Performing artists Danny Gonzalez from the USA, Mathieu Sylvestre from France, Hyunji Park and Jaesik Park from South Korea and Georgi Litvinov will perform.

The festival is supported by the Cultural Endowment of Estonia.

The exhibition at the Tartu Art House is open until 10 July.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.