Aksel Haagensen „Linnurõõm ja -nukrus“ / Väike saal / 30.06.–30.07.2023

(Scroll down for English)

Reedel, 30. juunil kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja väikeses saalis Aksel Haagenseni isikunäitus „Linnurõõm ja -nukrus“ ehk rõõm/nukrus, mis tuleneb lindude vaatlemisest – rõõm lindudest ja nukrus nende järk-järgult kadumise üle meid ümbritsevast maailmast. Näituse kuraator on Saskia Lillepuu.

Aksel Haagensen sündis Sydneys, Austraalias. Ta kolis 8-aastasena koos oma perega Eestisse. Üks tema eredamaid mälestusi varajasest lapsepõlvest on obsessiivne huvi lindude vastu – ta joonistas neid, uuris neid binokliga, käis loomaaias neid vaatamas, etendas kodus loomaaias nähtud Bird Show’d, vaatas korduvalt loodusdokumentaalfilme, mida vanaema talle telekast VHSile lindistas, ning mitu aastat järjest ei möödunud sünnipäeva ega jõule, mil väike Aksel poleks saanud kingiks linnuraamatuid.

Uurides kunstiprojektides oma pere pagulust, väliseestlust ning enda väliseesti lapsepõlve, on Haagensenis taas süttinud huvi lindude ning ökoloogia vastu laiemalt. Oma hiljutistes projektides toob ta selle lapseliku rõõmu, mida linnud temas esile kutsuvad, kokku pragmaatilisema-teoreetilisema huviga looduskaitse ajaloo vastu käesoleva väljasuremiskriisi kontekstis.

Lisaks Haagenseni tänapäevastele teostele on näitusel ka tema 25 aasta tagused joonistused, kunstnik Ulvi Haagenseni tikanditega linik ning Elizabeth Gouldi 1830.-1840ndatest pärit ornitoloogilised joonised.

Aksel Haagensen (s 1993) on Tallinnas tegutsev kunstnik, kes on õppinud installatsiooni ja skulptuuri (BA, 2017) ja kaasaegset kunsti (MA, 2020) Eesti Kunstiakadeemias. Haagensen kasutab oma kunstis peamiselt installatsiooni ja videot ning on huvitatud dokumentaalsusest kaasaegses kunstis. Ta on uurinud paguluse teemat oma vanavanemate lugude põhjal, kasutades seda filtrina, lähenemaks tänapäeva olukordadele.

Tänu: Ardo Hiiuväin, Päär-Joonap Keedus, Triin Kerge, Kadri Villand, ArtSmart, Lipuvabrik, Valge Kuup Stuudio

Näitus jääb avatuks 30. juulini.


Meediakajastus

Aurora Ruus. Delta. Tartu Kunstimajas avati kolm uut näitust. Klassikaraadio 10. juulil 2023.


On Friday, 30 June at 5:00 p.m. Aksel Haagensen will open his solo exhibition “The joy derived from observing birds (which may be gradually disappearing from the world around us)” in the small gallery at the Tartu Art House. The curator of the exhibition is Saskia Lillepuu.

Aksel Haagensen was born in Sydney, Australia. His family moved to Estonia when he was eight years old. One of his clearest memories from his early childhood was his obsession with birds: he would draw them, look at them through binoculars, watch them at the zoo, re-enact bird shows he witnessed at the zoo, repeatedly watch documentaries his grandmother recorded for him on VHS cassettes, and for many years a Christmas or birthday would not pass without little Aksel receiving a bird book.

While researching the refugee history of his family, their väliseestlus (overseas-Estonian-ness) and his Estonian-Australian childhood, Haagensen reignited an interest in birds and ecology in general. In his recent projects he has combined the childlike joy that birds awaken in him with a more pragmatic, theoretical interest in the history of wildlife conservation in the context of the current extinction crisis.

In addition to present day artworks produced by Haagensen, the exhibition also includes 25-year-old drawings from his childhood, a tablecloth embroidered by the artist Ulvi Haagensen and ornithological drawings by Elizabeth Gould from the 1840s-50s.

Aksel Haagensen (b. 1993) is an artist working in Tallinn. He studied installation and sculpture (BA, 2017) and contemporary art (MA, 2020) at the Estonian Academy of Arts. Haagensen mainly works with installation and video and is interested in the documentary aspects of contemporary art. He has investigated the subject of refugees based on the stories of his grandmother, using this as a filter to approach contemporary situations.

Thanks: Ardo Hiiuväin, Päär-Joonap Keedus, Triin Kerge, Kadri Villand, ArtSmart, Lipuvabrik and the Valge Kuup Stuudio

The exhibition will be open until 30 July.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.