Keiu Maasik „Muutuste heinamaad, koht nimega kodu“ / Monumentaalgalerii / 17.11.–17.12.2023

(Scroll down for English)

Reedel, 17. novembril kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis Keiu Maasiku isikunäitus „Muutuste heinamaad, koht nimega kodu“.

Näitus räägib elust virtuaalreaalsuses ja mõtiskleb sellest, et inimelu võib tulevikus ehk sinna kolida. Samas kõneleb näitus ka hirmust selle ees, et nii võibki juhtuda, ja mida me inimestena selle tulemusel kaotaksime.

Viimased paar aastat oli kunstnik mattunud arvutimängude maailma ja eelistas oma vaba aega veeta virtuaalsuses. Sealjuures tundus talle vastuvõetav ka mõtteharjutus sellest, et inimelu kolib tulevikus virtuaalmaailma. Üks mängudest, kuhu ta mitmeks kuuks sukeldus, oli Red Dead Redemption 2. Talle tundus, et RDR2 maailmas pole kohta, kus ta hetkel parema meelega viibiks. Mängu tegevustik leiab aset 1899. aasta Ameerikas. Lugu jälgib lindpriide gängi tegemisi ajal, kui Metsik Lääs on hääbumas ning tsivilisatsioon pressib peale. Nende aeg on läbi saamas ja õhus on hirm eesootavate muutuste ees.

„Selline hirm tekkis mul eelmisel aastal pärast seda, kui juhtusin looduses nägema metsikute hobuste karja. Eemalt oli kuulda mürinat ja maa jalge all värises õrnalt. Ühel hetkel tekkisid vaatevälja umbes kakskümmend hobust, kes kappasid täiel kiirusel läbi merevee. Mängus nähtud hobused ja võimsad loodusvaated tundusid nüüd õõnsad. Tahan, et maailm liiguks edasi, aga ei taha ilma jääda vabalt kappavatest hobustest,” selgitab kunstnik.

Keiu Maasik (s 1992) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia fotograafia bakalaureuseõppe ja kaasaegse kunsti magistriõppe. 2019. aastal pälvis ta Eesti Kunstiakadeemia Noore Kunstniku Preemia, 2018. aastal Wiiralti stipendiumi ja Tartu Kunstimuuseumi konkursi „Noor Tartu” laureaadi tiitli. Oma loomingus on ta varem käsitlenud teemasid nagu dokumenteerimise mõju mälule, identiteet ja inimestevahelised suhted.

Graafiline disain: Anna Kaarma
Kunstnik tänab: Madis Kurss, Kaisa Maasik

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.


Meediakajastus

Liisbeth Rats. Tartu kunstihoones avati kolm uut näitust. Kultuur.err.ee, 18. novembril 2023.


On Friday, 17 November at 5:00 p.m. Keiu Maasik will open her solo exhibition “Meadows of Change, a Place Called Home” in the monumental gallery of the Tartu Art House.

The exhibition is about life in virtual reality and reflects on the possibility that human life may move there in the future. It also deals with the fear that this could happen and what we as humans would lose as a result.

For the past few years, the artist buried herself in the world of computer games and spent as much of her free time as possible in the virtual world. It seemed to be an acceptable thought exercise for her that in the future human life would move to the virtual world. One of the games she immersed herself in for several months was Red Dead Redemption 2. She felt like there was no other place she would rather be than in the world of RDR2. The game takes place in 1899 in America. The story follows the ventures of a gang of outlaws at a time when the Wild West is fading and civilization is encroaching. Their time is coming to an end and fear is in the air ahead of inevitable changes.

“I felt similar fear last year when I encountered a herd of wild horses. A rumble could be heard in the distance, and the ground beneath me shook gently. At some point, about twenty horses came into view, galloping at full speed through sea water. The horses and the powerful scenery seen in the game now seemed hollow in comparison. I want the world to move forward, but I don’t want to lose the galloping horses roaming about freely,” the artist explains.

Keiu Maasik (b. 1992) graduated from the Estonian Academy of Arts with a bachelor’s degree in photography and a master’s degree in contemporary art. In 2019, she received the EAA Young Artist Award. In 2018, she received the Wiiralt scholarship and was the laureate of the competition Young Tartu of the Tartu Art Museum. In her work, she discusses the impact of documentation on memory, identity and relationships between people.

Graphic design: Anna Kaarma
The artist’s gratitude to: Madis Kurss and Kaisa Maasik.

The exhibition is supported by the Cultural Endowment of Estonia.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.