Tartu kunsti aastanäitus / 22.12.2023–28.01.2024

(Scroll down for English)

Reedel, 22. detsembril kell 18.00 avatakse Tartu Kunstimajas traditsiooniline Tartu kunsti aastanäitus, mille kujundajaks on Evelin Zolotko.

Näituse žürii koosseisu kuulusid Evelin Urm, Maiken Austin ja kujundaja Evelin Zolotko. Valikuga aastanäitusel esitletud töödest saab tutvuda kunstikeskkonnas NOBA.ac, kust neid saab soovi korral ka osta.

Kokku kandideeris näitusele 238 autorit ning lõplikus valikus on 81 kunstnikku:
Helli Aas, Indrek Aavik, Marina Aleksejeva, Vano Allsalu, Eva Alvor, Anton Aunma, Viktoria Berezina, Helen Bunder, Maria Evestus, Evi Gailit, Mirjam Hinn, Sergei Inkatov, Kristiina Jakimenko, Siiri Jüris, Kairo, Maik Kalberg, Kalli Kalde, Maria Kalm, Rudolf Karu, Markus Kasemaa, Katrin Kelpman, Jaak Kikas, Anna-Liisa Kilk, Viktor Kiss, Esti Kittus (1948–2023), Natalia Kondratenko, Liive Koppel (1940–2023), Eva Krivonogova, Peeter Krosmann, Hedi Kuhi, Auli Kumel, Artur Kuus, Toomas Kuusing, Timo Kähara, Heiki Kähr, Silver Laadi, Caroliina Ladva, Tea Lemberpuu, Lisette Lepik, Marita Liivak, Angeliina Birgit Liivlaid, Epp Loo, Jaan Luik, Ove Maidla, MAIKRO, Johanna Mauer, Lilian Mosolainen, Lauri Mällo, Eva Elise Oll (1988–2023), Aet Ollisaar, Maris Paal, Tamar Paal, Priit Pajos, Rainer Palu, Aleks Poolak, Sille Riin Rand, Lotta Karoliina Räsänen, Teodor Ruus, Rain Saarik, Moona Saul, Regina-Mareta Soonsein, Merike Sule-Trubert, Ardo Sägi, Paula Zarina-Zemane, Kaia Zupping, Maris Tammer, Edgar Tedresaar, Erik Teemägi, Maryliis Teinfeldt-Grins, Timo Toots, Are Tralla, Anita Trink, Külli Trummal, Andreas Tukmann, Maris Tuuling, Silver Vahtre, Julia Valtanen, Riina Varol, Kadi Veesaar, Kristina Viin, Danel Ülper

Avamisel kuulutatakse välja tänavune Ado Vabbe preemia laureaat.

Tänavusel Tartu kunsti aastanäitusel antakse välja kaks uut preemiat, mida toetavad Tartu kunstikollektsionäärid Veljo Ipits, Reigo Kuivjõgi ja Margus Punab.

Näituse külastajad saavad hääletada publikulemmiku poolt ja lisaks valib preemiažürii noore kunstniku ergutuspreemia. Mõlema preemia rahaline väärtus on 3000 eurot.
Samuti saavad külastajad valida oma lemmiknäituse Tartu Kunstimaja 2023. aasta programmist.

Preemiasaajad kuulutatakse välja näituse viimasel päeval 28. jaanuaril. Noore kunstniku ergutuspreemiale kvalifitseeruvad kõik aastanäitusel osalevad kuni neljakümneaastased kunstnikud (näituse avamispäeval vanus 40 kaasaarvatud). Preemiažürii koosseisu kuuluvad Veljo Ipits, Reigo Kuivjõgi ja Margus Punab, Tartu Kunstimuuseumi direktor Joanna Hoffmann ja Tartu Kunstnike Liidu esimees Peeter Talvistu.

Kõigi publikulemmiku poolt hääletajate vahel loositakse välja Põhja- ja Baltimaade kunstnikele pühendatud kunstikeskkonna NOBA.ac kinkekaart väärtusega 500 eurot.

Tuurid näitusel toimuvad:
28. detsembril kell 17.30
10. jaanuaril kell 17.30
Ekskursioonid näitusel viib läbi näituse kujundaja Evelin Zolotko.

Graafiline disain: Evelin Urm

Tartu Kunstimaja lahtiolek pühade ajal:
Laupäev, 23. detsember – avatud 12.00–15.00
Pühapäev, 24. detsember – suletud
Esmaspäev, 25. detsember – suletud
Teisipäev, 26. detsember – suletud
Pühapäev, 31. detsember – avatud 12.00–15.00
Esmaspäev, 1. jaanuar – suletud


Meediakajastus

Henn Uuetoa. GALERII ⟩ Kunstimaja aastanäituse lõpetamisel sai alguse kolme uue tunnustuse jagamine. Tartu Postimees, 28. jaanuaril 2024.

Kaire Nurk. ARVUSTUS ⟩ Värviarm Tartu kunsti aastanäitusel. Tartu Postimees, 22. jaanuaril 2024.

Krista Piirimäe. Tartu kunsti tähtsaim näitus on kui jõulukompvek. Postimees, 16. jaanuaril 2024.

Jens Raavik, Sille Annuk. GALERII ⟩ Ado Vabbe kunstipreemia pälvis Timo Toots. Tartu Postimees, 22. detsembril 2023.

Tõnu Karjatse. Tartu Kunstimajas avati Tartu kunsti aastanäitus. Kultuur.err.ee, 22. detsembril 2023.

Raimu Hanson. Aastanäitus tekitas juba enne avamist kunstnike hulgas pahameelt. Tartu Postimees, 21. detsembril 2023.


On Friday, 22 December at 6 p.m. the traditional annual exhibition of Tartu art will be opened in the Tartu Art House, designed by Evelin Zolotko.

The selection was made by a jury consisting of Evelin Urm, Maiken Austin and designer Evelin Zolotko. A selection of the exhibited works is visible on the website NOBA.ac, where they can also be purchased.

Altogether, 238 authors presented their works for the exhibition with 81 artists participating:
Helli Aas, Indrek Aavik, Marina Aleksejeva, Vano Allsalu, Eva Alvor, Anton Aunma, Viktoria Berezina, Helen Bunder, Maria Evestus, Evi Gailit, Mirjam Hinn, Sergei Inkatov, Kristiina Jakimenko, Siiri Jüris, Kairo, Maik Kalberg, Kalli Kalde, Maria Kalm, Rudolf Karu, Markus Kasemaa, Katrin Kelpman, Jaak Kikas, Anna-Liisa Kilk, Viktor Kiss, Esti Kittus (1948–2023), Natalia Kondratenko, Liive Koppel (1940–2023), Eva Krivonogova, Peeter Krosmann, Hedi Kuhi, Auli Kumel, Artur Kuus, Toomas Kuusing, Timo Kähara, Heiki Kähr, Silver Laadi, Caroliina Ladva, Tea Lemberpuu, Lisette Lepik, Marita Liivak, Angeliina Birgit Liivlaid, Epp Loo, Jaan Luik, Ove Maidla, MAIKRO, Johanna Mauer, Lilian Mosolainen, Lauri Mällo, Eva Elise Oll (1988–2023), Aet Ollisaar, Maris Paal, Tamar Paal, Priit Pajos, Rainer Palu, Aleks Poolak, Sille Riin Rand, Lotta Karoliina Räsänen, Teodor Ruus, Rain Saarik, Moona Saul, Regina-Mareta Soonsein, Merike Sule-Trubert, Ardo Sägi, Paula Zarina-Zemane, Kaia Zupping, Maris Tammer, Edgar Tedresaar, Erik Teemägi, Maryliis Teinfeldt-Grins, Timo Toots, Are Tralla, Anita Trink, Külli Trummal, Andreas Tukmann, Maris Tuuling, Silver Vahtre, Julia Valtanen, Riina Varol, Kadi Veesaar, Kristina Viin, Danel Ülper

During the opening, the winner of this year’s Ado Vabbe art award will be announce.

At this year’s annual exhibition of Tartu art, two new prizes will be awarded with the support of art collectors Veljo Ipits, Reigo Kuivjõgi and Margus Punab.

The visitors of the exhibition can vote for the audience award and the jury will select the recipient of the young artist encouragement award. Both awards are 3000 euros.

Additionally, all visitors can select their favourite exhibition from Tartu Art House’s 2023 exhibition programme.

The recipients of the awards will be announced on 28 January, the last day of the exhibition. The young artist encouragement awarded will be given to any of the participating artists who is forty years old or younger (on the day of the exhibition opening). Besides Veljo Ipits, Reigo Kuivjõgi and Margus Punab, the award jury also includes the director of the Tartu Art Museum Joanna Hoffmann and the chairman of the Tartu Artists’ Union Peeter Talvistu.

All who vote for the audience awards enter into a draw of a 500 euro gift voucher of the NOBA.ac art platform which is dedicated to Nordic-Baltic artists.

Tours of the exhibition take place:
28 December at 5:30 p.m.
10 January at 5:30 p.m.
The tours are conducted by exhibition designer Evelin Zolotko.

Graphic design: Evelin Urm

Tartu Art House schedule during the holidays:
Saturday, 23 December – open at 12–15
Sunday, 24 December – closed
Monday, 25 December – closed
Tuesday, 26 December – closed
Sunday, 31 December – open at 12–15
Monday, 1 January – closed

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.