„Kaose Kogudus 101” / Monumentaalgalerii / 24.05.–30.06.2024

(Scroll down for English)

Reedel, 24. mail kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis näitus „Kaose Kogudus 101”. Näituse kuraator on Martin Rästa.

Näitusega tähistatakse Kaose Koguduse ehk ainuigavikuliselt kaduva ja ilmuva muutumatult muutuva mõõtmatu tunnistajate 101. juubelit. „Kaose Kogudus 101“ on spontaanselt muutuv ruum, mille täidab kaose piiritu voog. Sarnased praktikad olid ka Kaose Koguduse 2019. aasta näituse („Kaose Kogudus. Retrospektiiv“ Kogo galeriis) aluseks. 

„Praktikas juhindub kogudus ülimast teadmisest – kõik loomingulised protsessid on kaost pühitsevad rituaalid. Väljudes aktsepteeritud eneseväljenduse piiridest ning vältides ootuspäraseid sünkroonsusi, on koguduse liikmed vabad end piiranguteta teostama. Loobudes staatilisest autorikuvandist ning kõikidest kontseptuaalsetest konstruktsioonidest, dekonstrueerivad koguduse liikmed nii autori kui näituse tähendused. Ühtlasi täitub 2024. aastal sürrealismi manifesti sõnastamisest 100 aastat, mis pole absoluutselt oluline,“ kommenteerib näitust ning olulist juubelit näituse kuraator.

Näitusel osalevad: Kiwa, Stina Leek, Martiini, Raul Keller, Triinu Pungits, Roomet Jakapi, Gabriela Urm, Helle-Ly Tomberg, Uku Pira, Luulur, Martin Rästa.

Näitust toetavad Tartu Linn, Eesti Kultuurkapital, Musterprint, Aparaaditehas ja Baas Disain.


Meediakajastus

Eik Hermann. Rõõm reaalsusealusest kunstist. Sirp, 21. juunil 2024.

Andrei Liimets. Rohkem sürrealismi, palun!. Eesti Eksptess. Areen, 19. juunil 2024.

Aurora Ruus. Delta. Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis on avatud näitus “Kaose Kogudus 101”. Klassikaraadio, 12. juunil 2024.


On Friday, 24 May at 5 p.m., the joint exhibition “Congregation of Chaos 101” will open in the monumental gallery of the Tartu Art House. The curator of the exhibition is Martin Rästa.

With the exhibition, the Congregation of Chaos (witnesses of eternally disappearing and appearing, immutably changing the immeasurable) is celebrating its 101st anniversary. “Chaos Congregation 101” is a spontaneously changing space filled with an infinite flow of chaos. Similar practices were also used as the basis for the 2019 exhibition “Congregation of Chaos. Retrospective” at the Kogo Gallery (Tartu). 

“In practice, the congregation is guided by ultimate knowledge: all creative processes are rituals sanctifying chaos. By stepping outside the boundaries of accepted self-expression and avoiding expected synchronicities, members of the congregation are free to express themselves without restrictions. By abandoning the static image of the author and all conceptual constructions, the members of the congregation deconstruct the meanings of both the author and the exhibition. Also, 2024 marks the 100th anniversary of the formulation of the Surrealism Manifesto, which is absolutely not important,” comments the curator. 

Participating artists: Kiwa, Stina Leek, Martiini, Raul Keller, Triinu Pungits, Roomet Jakapi, Gabriela Urm, Helle-Ly Tomberg, Uku Pira, Luulur and Martin Rästa.

The exhibition is supported by the Tartu city government, the Cultural Endowment of Estonia, Musterprint, Aparaaditehas and Baas Design.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.