“Päris / Tehis // Born/ Made” Eesti Klaasikunstnike Ühenduse aastanäituse I osa / Suur saal 28.11.-14.12. 2014

plakat

“Päris / Tehis”
Eesti Klaasikunstnike Ühenduse aastanäitus
I osa
Avamine neljapäeval, 27. novembril kell 17:00
“Born / Made” The Estonian Glass Artists’ Union annual exhibition I part

Opening 27. 11. 2014 / 17:00

 

 

Eesti Klaasikunstnike Ühenduse aastanäitus on jagatud kaheks osaks.
Tartu Kunstimajas eksponeeritakse valdavalt viimase aasta-paari jooksul valminud pigem kontseptsioonile keskendunud tööd, peamiselt installatsioonid ja skulpturaalsed objektid. Teostuses kasutatakse lisaks rikkalikele klaasikunsti tehnikatele ka erinevaid visuaalkunsti vahendeid. Särava optilise materjali kontrast tööstustegevusest mahajäänud metalli rasketel pindadel loob tähendusi tehis- ja päriskekkondade kokkupuutepunktidest.

Kaasaja klaasikunstis on välja kujunenud palju eri suundi, mis on muutnud selle valdkonna mitmenäolisemaks ja pea kõiki kunstiliike hõlmavaks. See võimaldab käsitleda ka Eesti klaasikunstnike loomingut erinevatest kunstitõlgendustest lähtuvalt ning vaadelda meie klaasikunsti hetkeseisu läbi kahe väljapaneku, kus teema ja materjal on samad, kuid sõnumi- ja kujundikeel erinevad.

Keel, materjal, esemed, maastik, mõtted, ilu, suhted, kodu, tunded, identiteet, kunst… ja elu võivad mingil hetkel tunduda nii eheda kui tehislikuna. Meeled loovad meile pildi millestki, mis võib tunduda tõene, kuid ka vastupidi. Miks ja millisel hetkel me tunneme ära, et tegu on tehismaailma, -suhte, -tunde, -mõtte või -esemega? Kuidas mõjutab otsus järgnevat ja kuidas loovad uued kogemused uusi hinnanguid? Kas tehisasjad, ka klaasist, annavad tegelikkusest vale kujutelma või loovad hoopis uue ja veelgi usutavama maailma? Mis eristab meie teadvuses päris- ja tehisnähtusi? Ning kas ja kuidas me tunneme üldse ära, mis on see n-ö päris asi?

Neile ja veel paljudele „päris/tehisˮ küsimustele otsib sel korral vastust grupp klaasikunstnikke Tartu Kunstimajas.

Näitusel osalevad Kairit Annus, Sofi Aršas, Piret Ellamaa, Riho Hütt, Merle Kannus, Kati Kerstna, Kai Kiudsoo-Värv, Eve Koha, Kai Koppel, Eeva Käsper, Ivo Lill, Kairi Orgusaar, Rait Prääts, Mare Saare, Maret Sarapu, Tiina Sarapu ja Eili Soon ning külalistena Sarah Gilbert (USA) ja Stine Bidstrup (DK).

Näituse kuraator Sofi Aršas,

Kujundaja Maret Kukkur

Aastanäituse teist osa, mis koosneb peamiselt väiksemõõtmelistest vormidest ja objektidest, saab näha Tallinnas, Vabaduse galeriis, 12. detsembrist 6. jaanuarini.

 

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.