Ausma Šmite „Ma olen teel / I am on the Way” / 08.04. – 03.05. 2015 / Väike saal

Ausma+Šmite+poster_smallAusma Šmite tõusis tähena läti kunstitaevasse 2012. aastal Gallery 21s toimunud isikunäitusega, kus eksponeeritud meisterlikud litograafiatehnikas fossiilid ja koletised said viivitamatult läti graafikat koondavate näituste kohustuslikeks töödeks.

Tartu Kunstimaja näitus „Ma olen teel” koosneb viimase paari aasta jooksul peamiselt residentuurides ja litograafia töötubades loodud teostest. Šmite varasema loominguga võrreldes võib täheldada figuuride asendumist konstruktsioonidega, kummalisel kombel tunduvad viimased ent veelgi elusamatena kui kunstnikule kuulsuse toonud kummitused ning see omakorda annab näitust siduvale ulmelisele jutustusele suisa filmiliku kvaliteedi. Samas ei maksa otsida Šmite loomingust viiteid popkultuurile. Tööd on kunstniku jaoks nii sisu kui ka läti kunstile omase tehnilise meisterlikkuse poolest poeetilise vormi teenistuses, selle taga on aga kaasaegses kunstis taas keskse koha omandanud metafüüsiline kogemus.

Ausma Šmite (snd 1986) alustas oma õpinguid Läti Kunstiakadeemia graafikaosakonnas 2007. aastal ning kaitses 2009. aastal bakalaureuse- ja 2011. aastal magistritöö. Šmite töötab õppejõuna Läti Kunstiakadeemias, mille graafikastuudiot kasutab ta ka oma tööde loomiseks. Ta külastab sageli litograafia töötube, kus on valminud enam kui pooled käesoleva näituse töödest.
Rohkem infot: http://www.ausmasmite.com/

Autor soovib tänada järgmisi institutsioone ja isikuid:
stein_werk Lithography Workshop (Leipzig, Germany), Ratamo Printmaking and Photography Centre (Jyväskylä, Finland), Tartu Kunstimaja ja Anatolijs Šandurovs – Läti Kunstiakadeemia graafika osakonna meister.

Näitust toetab Läti Kultuurkapital.

———————————————

Ausma Šmite “I’m on the Way”
08.04. – 03.05. 2015 at Tartu Art House

Ausma Šmite had a stellar rise in the Latvian art world in 2012 with her solo show at Gallery 21. The masterly fossils and monsters in the exhibition quickly became the must-have works for group displays focusing on Latvian graphic art.

The works exhibited at Tartu Art House, assembled under the title “I’m on the Way”, have mainly been created over the past few years during various residencies and lithography workshops. In comparison to the previous works, one can notice that figures are being replaced with constructions, which, strangely enough, seem to be even more alive than the ghostly portraits. Their animated character makes the sci-fi story behind the works come across in an essentially movie-like fashion. But there is no reason to search for direct pop culture implications in Šmite’s works. The topic of the works as well as the technical skill, which is much talked about in the context of Latvian art, serve as vehicles for the author’s poetic form, behind which lies the metaphysic experience that has gained a prominent position in the contemporary art of the past few years.

Ausma Šmite (b.1986) begun her studies at the Department of Graphic Art of the Art Academy of Latvia in 2007. She defended her BA in 2009 and MA in 2011. Currently working at the department, she is a frequent guest to printmaking workshops.
For more information visit: http://www.ausmasmite.com/

The author wishes to thank the following institutions and individuals:
stein_werk Lithography Workshop (Leipzig, Germany), Ratamo Printmaking and Photography Centre (Jyväskylä, Finland), Tartu Art House and Anatolijs Šandurovs – master printer at Art Academy of Latvia, Printmaking Department.

The exhibition is supported by the State Culture Capital Foundation of Latvia.

 

Näituse brošüür / exhibition brochure (pdf)

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.