Johannes Uiga 100 / Suur saal /17.02.–11.03.2018

Päikeseloojang. 1990. Õli, papp. 50×70. Erakogu / Sunset. 1990. Oil, cardboard. 50×70. Private collection

(Scroll down for English)

Johannes Uiga 100. sünniaastapäev Tartu Kunstimajas

Laupäevast, 17. veebruarist on Tartu Kunstimaja suures galeriis avatud pallaslase Johannes Uiga 100. sünniaastapäevale pühendatud suurnäitus, mille korraldab E-Kunstisalong.

Pallase kunstikoolis ja Aleksander Vardi käe all õppinud Johannes Uigal (12.02.1918–23.10.1998) täitub tänavu 100 aastat sünnist. Uiga impressionismist ekspressionismini liikuva loomingu keskmes on Lõuna-Eesti loodus ja teda enim inspireerinud Pühajärve vaated. Näitusel on maastike kõrval eksponeeritud Uiga meelisžanrite hulka kuulunud figuuri- ja aktimaal ning natüürmort (sh lilled), erinevatest kümnenditest. Teostevalik on pärit erakogudest.

E-Kunstisalong on juba oma algusaegadest olnud Uiga loomingu suur austaja ja tema ateljee sage külaline. Pärast kunstniku surma on galerii olnud vend Endel Uiga partner kunstniku pärandi hoidmisel ning tema loomingu peamine vahendaja erakollektsionääridele. Johannes Uiga 100. sünniaastapäev pakub hea võimaluse tutvustada laiemale kunstipublikule tema loomingu seni tundmata ja nägemata osa.

Igal pühapäeval kell 12 toimub näitust tutvustav ringkäik.

11. märtsil toimub kunstiteemaline mälumäng, mille peaauhinnaks on Johannes Uiga maal. Kõigil osaleda soovijatel palume ennast 5. märtsiks ette registreerida E-Kunstisalongi meiliaadressil: info@e-kunstisalong.ee

Näituse kujundaja on Madis Liplap.


Meediakajastus

Intervjuu galerist Indrek Grigoriga. Kuku raadio, 12. veebruar 2018.

Kadri Asmer. Maalija jõuline armastus looduse vastu: Johannes Uiga 100. Postimees, 17. veebruar 2018.

Raimu Hanson. Galerii: järvemaastike maalija suurnäitust ilmestavad kopitanud taimed ja paadisild. Tartu Postimees, 17. veebruar 2018.

Raimu Hanson. Maalinäitusel tunglevad krokiijoonistajad. Tartu Postimees, 8. märts 2018.


From Saturday, 17 February Johannes Uiga’s magnificent oeuvre will be exhibited in the large gallery of the Tartu Art House as part of the artist’s one-hundredth anniversary celebration. The exhibition is organized by the E-Kunstisalong gallery.

Johannes Uiga (12.02.1918–23.10.1998) studied in the legendary Pallas art school under the tutelage of Aleksander Vardi. His works travel through impressionism and expressionism, concentrating on the landscapes of southern Estonia and focusing on the Lake Pühajärv that was a source of endless inspiration. Besides landscape, the exhibition also includes a selection of figure and nude painting and still-lives (including flowers) from different decades. The works come from private collections.

E-Kunstisalong gallery has revered Uiga’s oeuvre from the time of its founding and was a frequent visitor to his studio. After the artist’s passing, the gallery has been his brother, Endel Uiga’s partner in administrating his legacy and has been the main mediator of his works to private collections. Johannes Uiga’s one-hundredth anniversary offers a good opportunity to introduce wider audience to the sections of his oeuvre that are less known or haven’t been exhibited as frequently.

Every Sunday at noon a guided tour of the exhibition in Estonian will take place.

An artistic trivia challenge will take place on 11 March with Johannes Uiga’s painting as the main prize. Participants should register themselves with the E-Kunstisalong on the e-mail address: info@e-kunstisalong.ee

The exhibition design is by Madis Liplap.


Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.