Graafikanäitus “Tumeaine” / Suur saal / 19.09.–13.10.2019

Dagne Aaremäe

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 19. septembril kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis graafikute grupinäitus „Tumeaine”. Näituse kuraator on Lilli-Krõõt Repnau.

„Tumeaine” on mõtteline jätk Repnau kaks aastat tagasi Tartu Kunstimajas kureeritud näitusele „Teispool reaalsust”, mis puudutas kaasaegse graafika abil tänapäeva rahutut meelt. Ka seekordne näitus on õrnalt ulmeline, kuid keskmes on rohkem keskkond, linnaruum ja utoopiline olevik ehk optoopia. Nagu kosmiline tumeaine väljendub läbi gravitatsiooni, vaatleb antud projekt tumedaid jõude, mis sekkuvad me igapäevaellu ning ilmutavad end oma tahumatute tagajärgede kaudu.

Repnau lisab: „See on ülekiirenenud maailm, mis lookleb absurdi ja fantaasia piiril ning pahatihti tundub, et „lame maa” on vaid selle jäämäe tipp. Kõik olemuslik on põgus ning igasugune paigalolek on vaid illusoorne. Tuleks vaid tabada enda kohalolu selles üleküllastunud maailmas, lõpmatus informatsoonitulvas ning mitte kaotada oma lõõmav-rahulikku taju.”

Osalevad kunstnikud: Dagne Aaremäe, Toomas Kuusing, Sidney Lepp, Silvi Liiva, Mark Antonius Puhkan, Kertu Rannula, Katarina Sarap, Helen Tago, Kadri Toom, Benjamin Vasserman.

Näitus on avatud 13. oktoobrini.


On Thursday, 19 September at 5 p.m. printmaking group exhibition “Dark Matter” will be opened in the large gallery of the Tartu Art House. The exhibition is curated by Lilli-Krõõt Repnau.

„Dark Matter” is a notional continuation of “Beyond Reality” that Repnau curated in the Tartu Art House two years ago. That project approached today’s restless minds through contemporary printmaking. The present exhibition is also somewhat fantastic but focuses more on the environment, the urban space and the utopian present. Just like the presence of the cosmic dark matter is revealed through gravity, the project looks at dark powers that interfere in our everyday lives and expose themselves only through their crude consequences.

Repnau adds: “It’s an over-accelerated world that weaves between the absurd and the fantastical and as often as not it seems that the “flat Earth” is just the peak of the iceberg. Everything substantial is transient and immobility is only an illusion. We must capture our own presence in this oversaturated world with its endless flood of information and not lose our passionate yet tranquil sensibility.”

Participating artists: Dagne Aaremäe, Toomas Kuusing, Sidney Lepp, Silvi Liiva, Mark Antonius Puhkan, Kertu Rannula, Katarina Sarap, Helen Tago, Kadri Toom, Benjamin Vasserman.

The exhibition is open until 13 October.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.