Kristaps Epners „Meelespea” / Monumentaalgalerii / 27.08.–20.09.2020

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 27. augustil kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis tunnustatud Läti kunstniku Kristaps Epnersi isikunäitus „Meelespea”

1971. aastal astus paljulubav 33-aastane luuletaja Miervaldis Kalniņš ootamatult välja Riia Noorte Autorite Koondisest, võttis oma kitarri ja läks Siberisse umbes samma kohta, mis vaid veidi varem oli näinud paljude küüditatud lätlaste surma. Vaid üksikud sõbrad teadsid põhjust: Miervaldis oli kopeerinud Aleksander Solženitseni „Gulagi arhipelaagi” ja sattunud seetõttu KGB tähelepanu alla. Miervaldis juhtis üle kahekümne aasta Mongoolia lähedal Sajaanide mäestikus ehitustööliste brigaadi.

Kristaps Epners lisab: „Miervaldis oli minu isa, dokumentaalfilmi režissööri Ansis Epnersi sõber. Sorteerides kadunud isa arhiivi, avastasin ma kirjad, mida Miervaldis oli paljude aastate jooksul mu isale saatnud. Üks neist sisaldas ka kahte habrast Siberi lille: kollane metsik liilia mu isale ja sinine meelespea mulle. Sain oma lille kätte kolmkümmend kaheksa aastat hiljem.”

„Meelespea” on mõtlik multimeedia installatsioon, mis räägib sügavalt isikliku loo kahe inimese suhtest. Samas on see ka valusate Siberi mälestuste üldistus, mida jagavad nii lätlased kui eestlased. Teost esitleti 2018. aasta RIBOCA biennaalil Riias ning teist korda näidati seda Purvītise auhinna näitusel Läti Riiklikus Kunstimuuseumis 2019. aastal. Tartust liigub see grupinäituse „Diversity United” raames edasi Tretjakovi galeriisse Moskvas ja Flughafen Tempelhofi Berliinis.

Kristaps Epners (snd 1976) elab ja töötab Berliinis ja Riias. Ta on omandanud Läti Kunstiakadeemia magistrikraadi. Läti ja Eesti kõrval on tema töid näidatud ka Belgias, Horvaatias, Islandil, Itaalias, Leedus, Poolas, Taanis ja Venemaal. Kahel korral (2017, 2019) on Epners kandideerinud Läti kõige olulisemale Purvītise nimelisele kunstiauhinnale. Tegu on tema esimese isikunäitusega Eestis.


On Thursday, 27 August at 5 p.m. Latvian artist Kristaps Epners will open his solo exhibition “Forget Me Not” in the monumental gallery of the Tartu Art House.

In 1971, the promising 33-year-old poet Miervaldis Kalniņš suddenly left the Riga Young Writers’ Association, took his guitar and went to Siberia, to the same places that had not so long ago meant death to many deported Latvians. Only a few friends knew of his plans: Miervaldis had copied Aleksandr Solzhenitsyn’s “The Gulag Archipelago”, attracting the KGB’s attention. Miervaldis led a team of construction workers for more than twenty years in the Sayan Mountains near Mongolia.

Kristaps Epners adds: “Miervaldis was a friend of my father, documentary film director Ansis Epners. As I was sorting my late father’s archives, I stumbled on the letters that Miervaldis had sent to his friend over many years. One of them contained the addition of two fragile flowers from Siberia: a yellow wild lily for my father and a blue forget-me-not for me. I received this flower thirty-eight years later.”

“Forget Me Not” is a contemplative multimedia installation that tells a deeply personal story about the connection between two people. At the same time, however, it is also a generalisation of the painful memories of Siberia shared by both Latvians and Estonians. The work was first presented at the RIBOCA biennial in Riga in 2018 and was shown for the second time in the Purvītis prize exhibition in the Latvian National Museum of Art in 2019. From Tartu, the work will travel to Tretyakov Gallery in Moscow and Flughafen Tempelhof in Berlin as part of the group exhibition “Diversity United”.

Kristaps Epners (b 1976) lives and works in Berlin and in Riga. He has a master’s degree from the Art Academy of Latvia. Besides Latvia and Estonia, his works have been shown in Belgium, Croatia, Denmark, Iceland, Italy, Lithuania, Norway, Poland and Russia. On two occasions (2017, 2019), Epner’s has been nominated for the most prestigious art award in Latvia, the Purvītis prize. This is his first solo exhibition in Estonia.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.