Peeter Krosmann “Üks silmapilk ilusast elust” / Väike saal / 30.07–29.08.2021

(Scroll down for English)

Reedel, 30. juulil kell 17 avatakse Tartu Kunstimaja väikeses saalis Peeter Krosmanni isikunäitus „Üks silmapilk ilusast elust“.

“Õpi süüa tegema, see on kiireim ja lihtsaim viis oma elukvaliteeti tõsta“, ütles isa, kui olin seitseteist. Isal oli õigus. Toidu maalimine on söögi tegemise viimane, kokkuvõttev etapp. Toidu valmistamine, toidu vaatlemine, toidu maalimine. Mitmekordne tasakaalustamine, mis viib ilusa eluni.

Aastatega on ehk palju muutunud, aga see, mida ma maalin, on jäänud samaks. Ikka on valgus, vari või värvilaik või veel täpsemalt tasakaal. Ehk ongi tasakaalu leidmise valu ja võlu ainus põhjus, miks ma maalin.

Võtame kasvõi oliivid. Oliivid on vabad. Hoolimata aastate pikkusest aretamisest ikkagi määratlematud, isepäised ja metsikud. See teeb nad põnevaks. Seda ajas tekkivat mustrit olen joonistanud kogu elu. Lihtsalt enne Samose saarele minekut ei teadnud, et joonistan oliive. Nüüd siis tean ja maalin kah.

Peeter Krosmann (snd 1971) on õppinud maali Konrad Mägi Ateljees ja Tartu Ülikooli maaliosakonnas. Ta on õpetanud Tartu Kõrgemas Kunstikoolis ja õpetab senini Tartu Kunstikoolis. 2015. aastal sai ta Ado Vabbe preemia. Tema viimane näitus Tartu Kunstimajas toimus 2016. aastal, kuid 2019. aastal kureeris ta siin näituse „LeeduMaal”. Krosmann elab ja töötab Kaunases.

Näitus jääb avatuks 29. augustini.


Meediakajastus

Raimu Hanson. Kaunaslast Peeter Krosmanni paelub Tartu vaadetes värv. Tartu Postimees, 2. septembril 2021.


On Friday, 30 July at 5 p.m. Peeter Krosmann will open his solo exhibition “A Glimpse of the Good Life” in the small gallery of Tartu Art House.

“Learn how to cook, it is the fastest and easiest way how to raise the quality of your life,” my father told me when I was seventeen. He was right. Painting food is the final stage of preparing food, it summarises everything. Preparing the food, looking at the food, painting the food. Repeated balancing that leads to a good life.

A lot has changed over the years, but the things I paint have remained the same. There is still light and shadow or a patch of colour or, more precisely, a balance. Maybe the anguish and charm of finding that balance is the only reason why I paint.

Let’s take olives, for example. Olives are free. Despite years of cultivation, they are still indefinable, stubborn and wild. This makes them interesting. I have drawn this temporal pattern all my life. But only when I went to the island of Samos did I understand that I was making olives. Now I know and paint them with relish.

Peeter Krosmann (b 1971) has studied painting in the Konrad Mägi Studio and the Painting Department of the University of Tartu. He has taught in the Tartu Art College and is still teaching in the Tartu Art School. In 2015, he received the Ado Vabbe award. His last exhibition at the Tartu Art House was in 2016, but in 2019 he curated the exhibition “Lithuanian Painting”. Krosmann lives and works in Kaunas, Lithuania.

The exhibition is open until 29 August.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.