Sirja-Liisa Eelma „Peegelduste pealispind“ / Suur saal / 23.02.–26.03.2023

(Scroll down for English)

Neljapäeval, 23. veebruaril kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Sirja-Liisa Eelma isikunäitus „Peegelduste pealispind“.

Näitusel saab näha kunstniku kõige uuemat, käesoleval ja möödunud aastal valminud maaliloomingut. Teosed lähtuvad maaliseeriast „Must peegel“, mis oli osaliselt eksponeeritud Sirja-Liisa Eelma ja Tiina Sarapu samanimelisel ühisel näitusel 2022. aasta suvel Draakoni galeriis.

Sirja-Liisa Eelma maalid valmivad suurte seeriatena, mille juures on oluline kujundi kordus ja aeglane muutumine. Esmapilgul küll korduv, kuid alati unikaalne kujund tekib maalimise protsessi käigus, kus kunstnik täidab lõuendipindu ruutsentimeeterhaaval just nii laia pintsliga töötades. Käesolevas maaliseeriaski ei kordu ainult n-ö mustrivälju moodustav kujund, vaid ka maalid oma hierarhiavabas kompositsioonis on üksteisega kohati sarnased. Ometi on siingi sarnasus vaid näiline ning nii on maal ja iga kujund sellel teisest erinev, nagu erineb iga hingetõmme ja südamelöök talle eelnevast.

Autor lisab: „Peegelduses oleme kahekesi. Mina ja peegelpilt. Nii olen mina maali loojana ja vaataja näitusesaalis maaliga silmitsi nagu peegliga. Maal on pind, värviga kaetud tükk lõuendit, mis võib, aga ei pea esitama väljakutse kolmandale, sügavuse dimensioonile. Sügavuse illusiooni kõrval veetleb mind mõte pealispinnast. Selles on valmisolekut ja potentsiaali enamaks, ometi ka pretensioonitust ja suuremeelsust olla see, mis ollakse.“

Sirja-Liisa Eelma (s 1973) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia (EKA) maalikunsti eriala 1996. aastal. Alates 2018. aastast õpib EKA doktorikoolis ja töötab hetkel EKA maaliosakonna külalisdotsendina. 2016. aastal tunnustati tema loomingut Konrad Mägi preemiaga, aastal 2021. oli tema maaliseeria „Kirjutada oma / sinu nime“ nomineeritud AkzoNobeli kunstipreemiale. Tema viimane isikunäitus Tartu Kunstimajas toimus 2017. aastal.

Kunstnik tänab: Kaarel Eelma, Maris Karjatse.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.
Näitus jääb avatuks 26. märtsini.


Meediakajastus

Erkki Luuk. … (minimalistlik) abstraktne sümbolism. Kunst.ee, 2023/2.

Liisbeth Rats. Tartu Kunstimajas avati kaks uut näitust. Kultuur.err.ee, 23. veebruaril 2023.


On Thursday, 23 February at 5 p.m., Sirja-Liisa Eelma will open her solo exhibition “The Skin of Reflections” in the large gallery of the Tartu Art House.

This exhibition introduces Sirja-Liisa Eelma’s paintings completed in 2022 and 2023. The new artworks form a continuation of Eelma’s painting series Black Mirror, which was partly displayed at the exhibition of the same title by Sirja-Liisa Eelma and Tiina Sarapu in the Draakon gallery in summer 2022.

Sirja-Liisa Eelma’s large-scale painting series are based on the slow transformation of repetitive images. Even if seemingly alike, every image is unique and made during the process of painting; the artist fills the surfaces of canvas square centimetre by square centimetre with a brush of the same width. Not only is the image forming the fields of pattern repetitive in the current painting series, but the paintings themselves are also similar in terms of their compositions being free of hierarchy. And yet, the similarity is deceptive: each painting and each shape varies slightly from the others, just as no breath or heartbeat is exactly like another.

The artist adds: “There are just the two of us in reflection. Me and the mirror image. The author of the painting and the viewer in the exhibition hall face the painting as a mirror. A painting is a surface, a piece of canvas covered with paint that may pose a challenge to the third  dimension (depth), but not necessarily. Besides the illusion of depth, I am enchanted by the idea of surface. There is both immediacy and the potential for more, as well as unpretentiousness and generosity in being what one actually is.”

Sirja-Liisa Eelma (b 1973) graduated from the Department of Painting at the Estonian Academy of Arts (EKA) in 1996. Since 2018, she has studied in the doctoral school of the Estonian Academy of Arts and currently works as a visiting associate professor in the Department of Painting at the Estonian Academy of Arts. In 2016, Eelma was awarded the Konrad Mägi Prize; her painting series “To Write One’s / Your Name” was nominated for the AkzoNobel art award in 2021. Her last solo exhibition in the Tartu Art House was held in 2017.

Thank you: Kaarel Eelma and Maris Karjatse.

The exhibition is being supported by the Cultural Endowment of Estonia.
The exhibition will be open until 26 March.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.