Hedi Kuhi „Jälle siin“ / Väike saal / 08.09.–08.10.2023

(Scroll down for English)

Reedel, 8. septembril kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja väikeses saalis tänavuse hotell Pallase maalikunsti stipendiumi pälvinud Hedi Kuhi isikunäitus „Jälle siin“.

Näitus on justkui jalutuskäik kunstniku kodulinnas, kus praegune hetk ja mälestused on omavahel tihealt põimunud. Seinal rippuvad maalid on emotsionaalsed portreed sellest, mis toimub siis, kui midagi ei toimu.

Nii nagu inimest vormib teda ümbritsev keskkond, vormivad linnaruumi seal tegutsevad inimesed. Linna ilu ei piirdu kuulsate vaatamisväärsuste või peene arhitektuuriga. Ilu peitub tavalistes inimestes ja lihtsates hetkedes, mis aja jooksul on loonud meie kodu südame.

„Näituse idee tekkis rongis, kui olin juba nädalas neljandat korda Tartust Valka sõitmas. Mõtlesin selle üle, miks elan Valgas, kui pean siit nii tihti ära minema ja alati tagasi tulema. See väike linn, mida tihtipeale kiputakse pidama igavaks ja märkamatuks, on minu jaoks väga eriline, kuna olen siin üles kasvanud. Erinevatel eluperioodidel on linn mulle väga erinevalt mõjunud. Siin on praegune hetk ja mälestused tihedalt põimunud, seega on maalid nagu aknad mineviku ja oleviku vahel, näidates linnaruumi läbi minu isikliku kogemuse,“ selgitab kunstnik.

Hedi Kuhi (s 1998) õpib Tartu Kõrgemas Kunstikoolis Pallas maalikunsti erialal. 2023. aastal pälvis ta Hotell Pallase maalikunsti stipendiumi. Kuhi saab inspiratsiooni loodusest ja inimestest enda ümber. Peamiselt teeb akrüül- ja õlimaale ning söe- ja grafiidijoonistusi.

SA Tartu Kultuurkapital, Hotell Pallas ja Kõrgem Kunstikool Pallas koostöös Tartu Kunstnike Liiduga asutasid hotell Pallase nimelise maalikunsti stipendiumi, aitamaks kaasa maalikunsti arengule ning üliõpilaste loomingulisele tegevusele. Stipendium määratakse kutsutud konkursi korras Pallase maaliosakonna ühele üliõpilasele või maksimaalselt kolmeliikmelisele grupile. Võitja pälvib lisaks 1000 euro suurusele stipendiumile ka näituseaja Tartu Kunstimajas. Varem on stipendiumi saanud Maris Paal, Mia Melanie Saar ja Caroliina Luhamets.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.


Meediakajastus

Kristlyn Liier. Arvustus. Hedi Kuhi viib jalutuskäigule oma kodukohta. Kultuur.err.ee, 6. oktoobril 2023.

Maria Kruusement. Delta. Tartu Kunstimajas avati Kõrgema kunstikooli Pallase tudengi Hedi Kuhi isikunäitus “Jälle siin”. Klassikaraadio.err.ee, 28. septembril 2023.

Liisbeth Rats. Tartu Kunstimajas näeb nii Jaan Luige skulptuure kui ka värvilist Valgat. Kultuur.err.ee, 11. septembril 2023.


On Friday, 8 September at 5 p.m. this year’s laureate of the Hotel Pallas painting scholarship, Hedi Kuhi, will open her solo exhibition “Here again” in the small gallery of the Tartu Art House.

The exhibition is like a walk in the artist’s home-town, where the present moment and memories are closely intertwined. The paintings on the wall are emotional portraits of what happens if nothing seems to happen.

Just as the environment shapes people, the people inhabiting the urban space shape it. The beauty of a city extends beyond famous landmarks or intricate architecture. Beauty lies in ordinary people and simple moments, which over time have created the heart of our home-town.

“The idea for the exhibition came to me on my fourth train ride in a week from Tartu to Valga. I thought about why I live in Valga if I have to leave so often and why I always come back. This small town, which is often considered boring and unremarkable, holds a special place in my heart. Having grown up here, the town has influenced me differently during various stages of my life. The present moment and memories are closely intertwined here, and thus the paintings act as windows into the past and present, revealing the urban space through my personal experience,” explains the artist.

Hedi Kuhi (b. 1998) studies painting at the Pallas University of Applied Sciences. In 2022, she was awarded a painting scholarship by the Hotel Pallas. Kuhi gets inspiration from nature and the people around her. She mainly makes acrylic and oil paintings, and charcoal and graphite drawings.

The Hotel Pallas painting scholarship was founded by the Cultural Endowment of Tartu, the Hotel Pallas and the Pallas University of Applied Sciences in collaboration with the Tartu Artists’ Union to support the development of painting and the creative output of students. The scholarship is awarded to a single student or a group of at most three students. In addition to 1000 euros, an exhibition at the Tartu Art House is arranged for the winner(s). Previously the scholarship has been awarded to Maris Paal, Mia Melanie Saar and Caroliina Luhamets.

The exhibition is supported by the Cultural Endowment of Estonia.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.