Jaan Luik „Sirutavate figuuride aed (ja teisi metamorfoosi vorme)“ / Suur saal / 08.09.–08.10.2023

(Scroll down for English)

Reedel, 8. septembril kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Jaan Luige isikunäitus „Sirutavate figuuride aed (ja teisi metamorfoosi vorme)“. Näituse kuraatorid on Johannes Luik ja Laura De Jaeger.

Näitus annab ainulaadse sissevaate kunstniku ateljeesse ja esitab Jaan Luige teoseid Tartu Kunstimuuseumi kogust. Tegemist on Luige esimese olulise retrospektiiviga, mis esitab laia valiku kunstniku 1976-2023 aastatel valminud skulptuuridest.

Kunstnik liigub läbi vormi mõiste ja potentsiaali modernistliku lähenemisega. Ta ühendab seda semiootika, kultuuripärandi ja pildilise kujutamise protsessi uurimisega. Luige skulptuurid tegelevad märgi algse tähenduse ja tõlgendusega ning selle suhtega abstraktsesse kunstiobjekti. Kui palju saab märki manipuleerida, abstraheerida või teisendada, jäädes samal ajal truuks selle algsele tähendusele? Ja mil määral seisab sõltumatu, kolmemõõtmeline kunstiobjekt veel iseseisvalt, autonoomselt, kui see suhestub märgiga? Näitus liigub läbi erinevate materjalide ja jälgib, kuidas kunstniku praktika kulgeb keha kujutamisest poolabstraktsete märkideni ja aeglaselt taas figuuri juurde.

Näitusega kaasneb tema esimene monograafia „Jaan Luik: Looming“, mis illustreerib Luige olulist positsiooni Eesti skulptuuri valdkonnas.

Jaan Luik (s 1953) on eesti skulptor. Luik on osalenud isiku- ja grupinäitustel alates 1979. aastast, viimased isikunäitused on toimunud Pärnu Linnagaleriis (2017), Võru Linnagaleriis (2018) ja Vabaduse galeriis Tallinnas (2019). Tema tööd kuuluvad Tartu Kunstimuuseumi kogusse ja erakogudesse. 2006 pälvis ta Anton Starkopfi stipendiumi. Luik on õpetanud Tartu Kunstikoolis ja Tartu Ülikoolis ning Imatra Kõrgemas Kunstikoolis (Soome). Aastatel 1995-1997 oli ta Tartu kunstnike liidu esimees.

Graafiline disain: Henri Kutsar
Täname Tartu Kunstimuuseumi.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.


Meediakajastus

Kaire Nurk. Isa ja poja skulptor-ruudus-juhtum. Sirp, 13. oktoobril 2023.

Stella Mõttus. Linnahallist kasvuhooneni. Sirp, 6. oktoobril 2023.

Raimu Hanson. Jaan Luik lubab piiluda oma ateljeesse ja kogu loomingusse. Tartu Postimees, 12. septembril 2023.

Liisbeth Rats. Tartu Kunstimajas näeb nii Jaan Luige skulptuure kui ka värvilist Valgat. Kultuur.err.ee, 11. septembril 2023.


On Friday, 8 September at 5 p.m., Jaan Luik will open his solo exhibition “The garden of stretching figures (and other forms of metamorphosis)” in the large gallery of the Tartu Art House. The curators of the exhibition are Johannes Luik and Laura De Jaeger.

The exhibition provides a unique look at the studio of the artist and contains his works from the collection of the Tartu Art Museum. This is the first major retrospective of Jaan Luik’s work. It presents a broad selection of sculptures by the artist made from 1976 to 2023.

The artist moves with a modernist approach through the notion of form and the potential of form. He combines this with research on semiotics, cultural heritage and the process of pictographic representations. Luik’s sculptures deal with the original meaning of a sign, interpretations and relationships to the abstract art object. How far can a sign be manipulated, abstracted or transformed while staying true to its original meaning? And how much of the independent, three-dimensional art object still stands on its own, autonomously, when relating to a sign? The exhibition moves through a wide variety of material, and shows how the artist’s practice moves from the depiction of a body to semi-abstract signs, and slowly morphs back to the figure again.

It is accompanied by his first monograph, “Jaan Luik: Practice”, illustrating Luik’s position in the Estonian sculptural field.

Jaan Luik (b. 1953) is an Estonian sculptor. He has been exhibiting in solo and group exhibitions since 1979, with recent solo exhibitions in the Pärnu City Gallery (2017), the Võru Town Gallery (2018) and the Vabaduse gallery in Tallinn (2019). The works on display are from the collection of the Tartu Art Museum and private collections. He received the Anton Starkopf prize in 2006. Luik taught in the Tartu Art School, University of Tartu and Imatra Art School (Finland). From 1995 to 1997, he was the chairman of the Tartu artist union.

Graphic Design: Henri Kutsar
Special thanks to the Tartu Art Museum.

The exhibition is supported by the Cultural Endowment of Estonia.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.