Heikki Leis „Elu alles ees“ / Suur saal / 02.02.–03.03.2024

(Scroll down for English)

Reedel, 2. veebruaril kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Heikki Leisi isikunäitus „Elu alles ees“.

Tegemist on keskkonnateemalise näitusega, kus kunstnik tahab tähelepanu juhtida paljudele probleemidele, mis meid ümbritsevad ja millega tema meelest ei tegutseta piisavalt. Kas on veel mingi on võimalus päästa meie loodus, et ka meie lapsed saaksid siin normaalselt elada?

„Planeet maa kihutab kuristiku poole ja selle asemel, et pidurit tõmmata, pannakse hoopis gaasi juurde ja kiirusenäidik visatakse aknast välja. Meid tabanud kliimakatastroof on kindlasti inimkonna üks suurimaid väljakutseid, aga paljudele pole see veel kohale jõudnud,“ selgitab kunstnik.

Tere, kallis! Tule ja istu korraks minuga siia. On sul mugav? Tahaks sulle midagi rääkida, see ei võta kaua. Tahad sa midagi juua?
Võta korraks hetk ja vaata enda ümber ringi. See kõik siin ümber on tänu meile. Oleme naba paigast tõmmanud ja rabelenud, et oleks midagi lõpuks ometi kõrvale panna. Teie elu peab ju tulema parem kui meie oma, mis selle asja mõte muidu üldse on. Leib lauale, riie selga, katus pea kohale. Natuke raha kontole. Ei taha ju elada viletsuses ja vaimupimeduses. Tänu meile on teil internet, lennukid ja normaalne võimalus laenu võtta. Tänu meile ei pea te põhimõtteliselt vett jooma ega jala käima, sest viipemaksega saab hinge ilusti puhtaks küürida. Ja ma ei taha kuuldagi mingit türastanud hipsteripaska, et kustutan tule ära oma kodus ja sõidan bussiga. Ega ma idioot ei ole!
Anna andeks, kallis. Läksin vist natuke teravaks. Vahel on lihtsalt tunne, et te ei oska meie panust piisavalt hinnata. Vaata ringi! Selle kõik tahame me jätta teile. Ole lahke, kallis! Tänada pole vaja, aga nüüd edaspidi peate ise hakkama saama. Meid ei pruugi alati kõrval olla, et nõu anda, kuidas oleks parem talitada, aga ühel hetkel tuleb elujärg ikkagi paratamatult usaldada noorte kätte. Sest noored on meie tulevik!

Näitusel tulevad esitlusele uus fotosari ja viis suureformaadilist pliiatsijoonistust. Ühte väiksemasse saali tuleb ka installatsioon ning näitust saadab heliline taust.

Heikki Leis (s 1973) on Tartus elav ja tegutsev vabakutseline kunstnik, kes hariduselt on skulptor, aga tuntud oma fotorealistlike joonistuste ning fotode poolest. Fotograafina tegutsenud üle 20 aasta. Tema suurimaks kireks on analoogfotograafia ning enamus oma kunstilistest projektidest pildistab just filmile, nii ka seekordse projekti puhul. Ta on välja andnud kaks fotoraamatut – 2017 a. “Afterlife” ja 2018 a. “Eesti meister”. Leis on teinud kümneid isikunäitusi ja osalenud rohketel grupinäitustel nii kodus kui välismaal. Teda on pärjatud ka mitmete fotoauhindadega ja 2019 a. sai ta Ado Vabbe preemia Tartu Kunstimaja näituse „Ringvaade“ eest.

Näitust toetavad: Eesti Kultuurkapital, Tartu linn, Pühaste Pruulikoda, Plantarium, Karl Bilder OÜ, Raamikoda OÜ, Seri Disain OÜ, Saviukumaja OÜ

Kunstnik tänab: Kristin Leis, Evelin Zolotko, Christer Veide, Margus Sootla, Tristan Priimägi, Magnus Andre ja kõik lapsed, kes osalesid projektis

Publikuprogramm:
10.02.24 kell 16.00 toimub vestlusõhtu „Kas maailma lõpus on kohvik“. Jutuajamises osalevad Heikki Leis, Peeter Laurits ning Aveliina Helm.


Meediakajastus

Enriko Talvistu. ARVUSTUS ⟩ Kunstimaja tippnäitusel seisab elu alles ees. Tartu Postimees, 9. veebruaril 2024.

Aurora Ruus. Delta. Heikki Leisi keskkonnateemaline isikunäitus „Elu alles ees“ Tartu Kunstimajas. Klassikaraadio, 2. veebruaril 2024.

Tõnu Karjatse. Tartu Kunstimajas avati Heikki Leisi keskkonnateemaline näitus. Kultuur.err.ee, 2. veebruaril 2024.


On Friday, 2 February at 5 p.m., Heikki Leis will open his solo exhibition “The life before us” in the large gallery of the Tartu Art House.

It is an exhibition about the environment, where the artist will draw attention to many problems that surround us and which, in his opinion, are not being dealt with sufficiently. Are there ways to save our nature so that our children can live here normally?

“Planet Earth is hurtling towards the abyss, and instead of hitting the brakes, people are stepping on the gas and throwing the speedometer out the window. The climate catastrophe that has hit us is certainly one of humanity’s greatest challenges, but many believe it has not yet arrived,” explains the artist.

Hey, love! Come sit with me for a moment. Are you good? I’d like to tell you something; it won’t take long. Something to drink? Take a look around. This is all thanks to us. We have worked our butts off for you to have a future. Your life should be better than ours; otherwise, what’s the point. Bread on the table, clothes on your back and a roof over your head. A bit of money in the bank. No need to live in poverty and darkness. Thanks to us, you have the internet, planes and credit cards. Thanks to us, you don’t have to walk, or worry about having water to drink, because you can just wipe your soul clean with the swipe of a plastic card. And I don’t wanna hear no fucking hipster shit about turning off the lights or using less gas! What am I, an idiot? Forgive me, love. I guess I crossed the line. Sometimes it just feels like you’re not appreciating our effort enough. Look around! We will leave all of this to you. No need to thank me, but from now on, you’re on your own. We can’t always be there to advise you about what to do next; the torch has to be passed to the next generation at some point. Because youth is our future!

A new photo series and five large-format pencil drawings will be presented at the exhibition. There will also be an installation in one of the smaller halls, and the exhibition will be accompanied by a sound background.

Heikki Leis (b.1973) is a freelance artist living and working in Tartu; he is a sculptor by education, but is known for his photorealistic drawings and photographs. He has worked as a photographer for over 20 years. His greatest passion is analogue photography, and most of his artistic projects are shot on film, as is the case with this project. He has published two photo books: Afterlife in 2017 and Estonian champion in 2018. Leis has held dozens of personal exhibitions and has participated in many group exhibitions both at home and abroad. He has also received several photo awards and in 2019 he received the Addo Vabbe award for the “Ringvaade” exhibition at the Tartu Art House.

The exhibition is supported by: the Cultural Endowment of Estonia, City of Tartu, Pühaste Brewery, Plantarium, Karl Bilder OÜ, Raamikoda OÜ, Seri Disain OÜ and Saviukumaja OÜ.
The artist thanks: Kristin Leis, Evelin Zoltotko, Christer Veide, Margus Sootla, Tristan Priimägi, Magnus Andre and all of the children who participated in the project.

Audience programme:
On 10 February at 4:00 p.m. there will be a conversation evening, “Is there a cafe at the end of the world”. Heikki Leis, Peeter Laurits and Aveliina Helm will take part in the conversation.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.